Črnoplodna aronija sorta Amit C2

Kategorija:
 • Aronija črnoplodna sorte Amit je odporen in nezahteven grm, zraste višine tudi do 4 metre, plodovi zorijo konec avgusta začetku septembra.
 • Sodi med aronije z najdebelejšimi plodovi, debeline jagod 10 – 13 mm.
 • Sadike triletne lonec dva litra velikosti 100 + cm.

CENA: 7,90 zdaj le 5,53 (z DDV)

Zaloga: Na zalogi

Količina:

Dodaj v košarico

Aronia melanocarpa je nezahteven grm z izjemno zdravilnimi plodovi, ki so bogat vir antioksidantov in vitaminov B6, B2, E, P, C, provitamin A in obilico mineralov med njimi kalcij, kalij, baker, jod, bor, molibden, mangan, kobalt itd. Zaradi tega bogastva vitaminov aroniji pripisujejo anti tumorno delovanje, pomaga pri razstrupljanju jeter, ugodno vpliva na znižanje holesterola.

Z redno uporabo pomaga pri regulaciji krvnega pritiska, znižanju sladkorja v krvi, pomaga pri boleznih črevesja, ugodno vpliva na srce in ožilje, pomaga pri slabokrvnosti, izboljšuje spomin, izboljšuje vid, pomaga telesu v boju z bakterijami in virusi, koži daje večjo elastičnost in zmanjšuje gube ter upočasnjuje procese staranja …

Plodovi aronije se uporabljajo sveži ali sušeni, za sokove, priporočljiva dnevna količina v zdravilne namene je 0,25 – 0,5 dcl, za marmelade, džeme, desertna vina, žganje …

Sadika aronije je nezahtevna rastlina, ki prihaja s področja severa Amerike in področja bivše Sovjetske zveze, spada v skupino rožnic Rosaceae in raste tako rekoč v vsaki zemlje ter se lahko vzgaja ekološko saj nima bolezni.

V vrtu jo gojimo kot grm, ki zraste v višino 1,5 – 2,0 metra ali kot naravno ograjo z nekaj bolj gostim sajenjem. Aronija se sadi v sadilne jame 40 x 40 cm v razmaku 1,0 – 1,5 metra med rastlinami in v medvrstni razdalji 2 do 3 metre pri hobi zasaditvi , pri zasaditvi namenjeni strojnemu obiranju je medvrstna razdalja 3,5 – 3,8 metra. Pri sajenju kot naravna ograja je primerna razdalja med rastlinami 0,80 metra.

Ob sajenju aronij je smiselno dodajanje naravnega organskega gnojila. Sama rastlina aronije je samooplodna in cvete konec meseca aprila, oprašujejo jo čebele, delno je tudi vetrocvetka.

Beli, za čebele zelo privlačni cvetovi aronije, v socvetju razvijejo od 12 do 30 cvetov iz katerih se začnejo razvijati jagode končnega premera 8 – 12 mm in teže 1 – 1,5 g. Dobro vzgojena sadika aronije začne z rodnostjo v drugem ali tretjem letu starosti in v polni rodnosti daje 8 – 12 kilogramov zdravilnih plodov.

Plodovi zorijo konec meseca avgusta in so intenzivno temno rdeče barve, sladko kislega okusa z rahlo trpkim priokusom. Zreli plodovi se lahko do uporabe skladiščijo v hladnih prostorih do dva tedna, lahko pa se zamrznejo in se po potrebi uporabijo kasneje. Z zamrzovanjem se zmanjša količina tanina, poveča pa se količina sladkorjev. Tako predelan sok aronije je bolj okusen in lažje prebavljiv.

CENA: 7,90 zdaj le 5,53 (z DDV)

Zaloga: Na zalogi

Količina:

Dodaj v košarico

Opombe

Poštnina za do dve sadiki je 5,00€. Poštnina nad dve sadiki je ne glede na količino 7,00.

AKCIJA TRAJA DO PRODAJE ZALOG.

Delite ponudbo z drugimi ♥

Komentarji (4)

Ocene

 1. Ker sem že zastavila isto vprašanje, pa mi niste odgovorili, ga tukaj zastavljam še enkrat.
  Je aronija Amit, A. melanocarpa ali A. mitschurinii ?
  Hvala za odgovor
  Simona

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni, se opravičujem, sem očitno spregledal. Po mojih informacijah sorta aronije Amit pripada vrsti Aronia mitschurini.

 2. Najlepša hvala

  • (preverjena stranka)

   Hvala, enako.

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja