Črnoplodna aronija sorta Hugin XL (10 sadik) dvoletne

Kategorija:
  • Aronija črnoplodna sorte Hugin je odporen in nezahteven grm
  • Sorta je primerna tudi za posode saj zraste višine 1 do 1,3 metra
  • Plodovi zorijo septembra oktobra, so nekaj manjši od sorte Nero
  • Plodovi so manj trpki vendar je v socvetju 4-7 plodov

V ponudbi dvoletne sadike 0,5 litrnih loncih višine 50-70 cm. XL paket vsebuje 10 sadik.

CENA: 35,00 (z DDV)

Zaloga:

Ni na zalogi

Kliknite za ogled videa:

  • Pokončen, manjši grm, zraste do 1,3 m. Primerna je tudi za sajenje živih mej.
  • Oblika ploda: Plodovi so črne jagode v kobulu po 4 do 7 jagod.
  • Plodovi so sladko-kislega okusa, nekoliko manjši od sorte Nero.
  • Vsebujejo veliko antocianov, vitamina C, taninov, ostalih vitaminov in flavonoidov.
  • Čas cvetenja: Mali, beli cvetovi so združeni v kobulasto socvetje in cvetijo maja.
  • Ostale značilnosti, posebnosti: Uporabljamo jo za sladice, sokove, likerje, marmelade.

Več o aroniji

Aronia melanocarpa je nezahteven grm z izjemno zdravilnimi plodovi, ki so bogat vir antioksidantov in vitaminov B6, B2, E, P, C, provitamin A in obilico mineralov med njimi kalcij, kalij, baker, jod, bor, molibden, mangan, kobalt itd. Zaradi tega bogastva vitaminov aroniji pripisujejo anti tumorno delovanje, pomaga pri razstrupljanju jeter, aronija ugodno vpliva na znižanje holesterola, z redno uporabo aronija pomaga pri regulaciji krvnega pritiska, znižanju sladkorja v krvi, pomaga pri boleznih črevesja, ugodno vpliva na srce in ožilje, pomaga pri slabokrvnosti, izboljšuje spomin, izboljšuje vid, pomaga telesu v boju z bakterijami in virusi, koži daje večjo elastičnost in zmanjšuje gube ter upočasnjuje procese staranja …

Plodovi aronije se uporabljajo sveži ali sušeni, za sokove, priporočljiva dnevna količina v zdravilne namene je 0,25 – 0,5 dcl, za marmelade, džeme, desertna vina, žganje…

Sadika aronije je nezahtevna rastlina, ki prihaja s področja severa Amerike in področja bivše Sovjetske zveze, spada v skupino rožnic Rosaceae in raste tako rekoč v vsaki zemlje ter se lahko vzgaja ekološko saj nima bolezni. V vrtu jo gojimo aronijo kot grm, ki zraste v višino 1,5 –  2,0 metra ali kot naravno ograjo z nekaj bolj gostim sajenjem.

Aronija se sadi v sadilne jame 40 x 40 cm v razmaku 1,0 – 1,5 metra med rastlinami in v medvrstni razdalji 2 do 3 metre pri hobi zasaditvi. Pri zasaditvi namenjeni strojnemu obiranju je medvrstna razdalja 3,5 – 3,8 metra. Pri sajenju kot naravna ograja je primerna razdalja med rastlinami 0,80 metra.

Ob sajenju aronij je smiselno dodajanje kašnega naravnega organskega gnojila. Sama rastlina aronije je samooplodna in cvete konec meseca aprila, oprašujejo jo čebele, delno pa je tudi vetrocvetka. Beli, za čebele zelo privlačni cvetovi aronije, v socvetju razvijejo od 12 do 30 cvetov iz katerih se začnejo razvijati jagode končnega premera 8-12 mm in teže 1-1,5g. Dobro vzgojena sadika aronije začne z rodnostjo v drugem ali tretjem letu starosti in v polni rodnosti daje 8-12 kilogramov zdravilnih plodov.

Plodovi zorijo konec v mesecu avgustu in so intenzivno temno rdeče barve, sladko kislega okusa z rahlo trpkim priokusom. Zreli plodovi se lahko do uporabe skladiščijo v hladnih prostorih do dva tedna, lahko pa se zamrznejo in se po potrebi uporabijo kasneje. Z zamrzovanjem se zmanjša količina tanina, poveča pa se količina sladkorjev, tako predelan sok aronije je bolj okusen in lažje prebavljiv.

 

CENA: 35,00 (z DDV)

Zaloga:

Ni na zalogi

Opombe

Poštnina nad dve sadiki je ne glede na količino 7,00.


Delite ponudbo z drugimi ♥

Komentarji (0)

Bodi prvi ocenjevalec “Črnoplodna aronija sorta Hugin XL (10 sadik) dvoletne”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja