VRTNE KARTE® za načrtovanje ekološkega vrta; Jelka Čop, Nataša Bučar Draksler

 • Vrtne karte® razporejate na mizi ali na gredici, dokler niste zadovoljni.
 • Prerišete jih v načrt vrta.
 • Sličice in simboli vam olajšajo razumevanje potreb rastlin, ki so zelo pomembne v ekološkem vrtnarjenju.
 • Upoštevanje kolobarjenja,  sadilnih razdalj,  lastnosti tal, potreb po hranilih, sadilnega zaporedja itd. je zares enostavno in igraje izdelate sadilni načrt.

CENA: 19,50 (z DDV)

Zaloga:

Samo še 6 na zalogi.

Količina:

Dodaj v košarico

Izbira vrtnin

Izmed 46 VRTNIH KART izberemo tiste rastline, ki jih imamo radi, saj gojimo le tiste, ki jih bomo pojedli. Kliknite TUKAJ za ogled navodil. Vrtne karte® sta pripravili Jelka Čop in Nataša Bučar Draksler.

Razvrstitev po sorodnosti

Vrtne karte® v enaki barvi pomenijo, da so rastline iz iste družine. Poznavanje sorodnosti je zelo pomembno, saj imajo rastline iz iste družine približno enake zahteve po hranilih, podobne bolezni in škodljivce, zato niso dobri sosedje in ne smejo več let rasti na istem prostoru.

Razvrstitev po sorodnosti po porabi hranil in združevanje v poljine

Risba kupčkov na hrbtni strani nam prikazuje potrebe rastline po hranilih. Z razporeditvijo kart po obarvanosti kupčkov jih razporedimo na tri poljine.

Predposevek in naknadni posevek

Iz časovnice je razvidno, da mnoge rastline ne potrebujejo svoje gredice. Lahko so predposevek zelenjadnic, ki jih sadimo šele sredi maja ali naknadni posevek za zgodnjimi zelenjadnicami.

Razporeditev na posamezni gredici

Razporedimo Vrtne karte® na vsaki gredi v vrstice tako, da v sosednji vrstici niso rastline iz iste družine – torej karte enake barve. Ko smo z razporeditvijo zadovoljni, jo prerišimo na načrt vrta glede na sadilne razdalje, ki so zapisane na vsaki karti.

Plan priprave semen ali sadik

Razporedimo Vrtne karte® po času setve in vedeli bomo, kdaj posejemo kaj, da se sadike ne bodo izčrpale še pred presajanjem na prosto.

ISBN 978-961-93657-0-0 in založnik Aleja inženiring d.o.o.

Teža0.3 kg

CENA: 19,50 (z DDV)

Zaloga:

Samo še 6 na zalogi.

Količina:

Dodaj v košarico

Opombe

 • V paketu prejmete komplet vrtnih karte® (brez lesenega zabojčka).
 • Vrtne karte® so odlično darilo!
 • Na vprašanje “Kaj vam je bilo na delavnici všeč“, so udeleženci zapisali:
  – vrtne karte,
  – kartice in kolobarjenje,
  – kako sadimo po poljinah,
  – veliko uporabnih nasvetov iz prakse in domače,
  – konkretni nasveti za posamezne posevke
  – kartice, prijeten prostor, zanimiva predstavitev …
  ~ Odzivi iz delavnice Sadilni načrt za ekološko vrtnarjenje.
 • Naročilo oddate prek Trgovine Zeleni svet, paket prevzamete na vaši lokalni pošti ob plačilu po povzetju.

KOMENTARJI KUPCEV:

“Moja prijateljica je bila darila zelo vesela. Na karte se bo morala prav gotovo še navaditi, saj nudijo raznoliko uporabo. Meni že prav dobro služijo, predvsem pri časovnem načrtovanju sejanja in sajenja. Sama načrtujem mešane posevke (dobro sosedstvo) in med zelenjavo sejem/sadim veliko cvetja.
Prepričana sem, da vseh prednosti vrtnih kart še nisem osvojila, zato se že veselim delavnic v zimskem času. Prav gotovo se srečamo. 
Do takrat pa en velik pozdrav. ~  Nevenka

“Vrtne karte sem začel uporabljati v šoli, kjer vodim ekovrtnarski krožek. Moram reči, da so jih dijaki z zanimanjem uporabili pri načrtovanju zasaditve dveh visokih gred, ki jih ravnokar pripravljamo. S pomočjo navodil za uporabo vrtnih kart smo pripravili zanimiv načrt, ki ga bomo počasi začeli udejanjati v praksi. Na kartah so praktično vsi podatki, ki so pomembni pri načrtovanju zasaditve določene rastline oz. pri zasaditvi celega vrta. Kar je zame zelo pomembno: so praktično zelo uporabne.”
~ Simon Bregar, SŠ Ivančna Gorica

“Zaljubila sem se v Vrtne karte. Še moj Roman je čisto navdušen. Zabavali se bomo pri barvanju načrta za vrt. Bom kar otroka zaposlila. Na Krasu imamo veliko več zemlje. Bom še mojo mami seznanila s tem in bomo šli v akcijo.” Adrijana

“Pa jih imam! Vrtne karte za načrtovanje vrta 🙂  Nikoli lažje do najboljše kombinacije. Karte preprosto zložiš na skico vrta in si narediš svoj plan vrta. Pa še piše katere zelenjave ne smeš dat skupaj in kdaj posadit/posejat. TOP!” Andreja Florjančič Vidrih (nagrajenka kot 100-ta nakupovalka vrtnih kart v 2016)

“Kot pedagog lahko rečem, da so vaše kartice eden boljših didaktičnih pripomočkov, kar sem jih kdaj videla. Čestitke za odlično opravljeno delo!” učiteljica

“Zelo originalno. Čestitam!” Miha Kos

“Čudovit pripomoček” ~ Karin Kanc

“Odlično!” Luka M.

 

Delite ponudbo z drugimi ♥

Komentarji (4)

Ocene

 1. Vrtne karte in tri delavnice o ekološki pridelavi rastlin na domačem vrtu, ki sem jih obiskala, so super! Karte smo razporedili po mizi glede na potrebe po hranilih, glede na sosednje rastline in glede na časovno zaporedje na gredah v teku sezone. Tako smo si naredili vsak svoj sadili načrt za lastni vrt. Na vsaki karti je napisano VSE potrebno – od imena rastline, nege, časa pobiranja do uporabnosti v kuhinji. Kratko, pregledno in razumljivo. V priloženem zabojčku imamo nato karte zložene po poljinah in glede na vrstni red posevkov vso sezono. Tako vedno veš, kdaj in kaj je na vrsti za sajenje oz. presajanje. In še moj moto:
  Karte, zabojček, načrt – zdrav moj eko vrt.

  • (preverjena stranka)

   Se popolnoma strinjamo, inovativen izdelek za vse, ki se še učijo kolobarjenja in načrtovanja, tega zelo pomembnega poglavja v zelenjavnem vrtu.

 2. Se opravičujem in vem, da moje vprašanje ne spada sem, vendar mi vseeno odgovorite.
  Imam problem s strunami tako strašen, da letos nisem pridelala na vrtu niti za semena in sadike, ki sem jih kupila. Radič sem flancala 3 krat, pa kljub temu, da sem dala v jamico strunar. in še zalila s tekočino. Kje naj kupim empatogene ogorčice, ki jih je ga. M. Pušenjak priporočala? Če ne me pa prosim napotite na pravo mesto. Najlepša hvala in lep pozdrav, Majda Zajc

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja