Asimina sorta Prima (samooplodna)

 • Višina sadike: cca 40 do 60 cm. Zraste do 4 metre.
 • Rodi: septembra do oktobra.
 • Plod: rumeno meso, zelo okusni plodovi. Okus spominja na mešanico med mangom, ananasom in banano.
 • Zdravilnost: listi vsebujejo asimicin, ki je antikancerogena snov.
 • Kontejnersko gojene sadike.

CENA: 28,90 (z DDV)

Zaloga:

Ni na zalogi

Asimina je zdrava sadna vrsta in je ni potrebno škropiti. Listi se uporabljajo za pripravek domačih
škropiv. Plodovi vsebujejo veliko vitaminov in mineralov.

 • Doseže cca 4 metrov višine in širine v obliki lepe piramidalne krošnje.
 • Odporna je na zimski mraz.
 • Rodi tretje leto, kasneje rodi zelo obilno.
 • Cveti meseca aprila, oprašujejo jo muhe. V nasadih za privabljanje muh na drevo obešajo meso.
 • Tolerantna za vse tipe tal, najbolj ji ustrezajo rahlo kisla in za vodo odcedna tla z večjo vsebnostjo
  humusa.

KLIKNITE NA VIDEO ZA VEČ INFORMACIJ:


CENA: 28,90 (z DDV)

Zaloga:

Ni na zalogi

Opombe

Poštnina za do dve sadiki je 5,00€. Poštnina nad dve sadiki je ne glede na količino 7,00.

Delite ponudbo z drugimi ♥

Komentarji (48)

Ocene

 1. Odlična,okus prijeten,kot bi jedel banane namočene v soku ananasa in marakuje
  Super rastlina in plodovi kateri uspevajo po celi Sloveniji.Rodi obilno in je vredna investicije
  Dober tek

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni g. Stane, se strinjam, res je odlična.

 2. Pozdravljeni.Zanima me koliko je stara sadika Asimine in ,če je ni potrebno cepit.Hvala za odgovor.Lep dan še naprej. Marina

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni, asimine v ponudbi so sortne in jih ni treba cepiti. Izberite sorto Prima ali Sunflower, sta samooplodni. Sorta asimine Prima je boljša. To so enoletne sadike.

 3. (preverjena stranka)

  Pozdravljeni,
  pravite,da asimina cveti aprila ?,jeseni sem jo posadil pa še vedno nobenih znakov,da je “živa”.Kaj je narobe,ali sem mogoče samo neučakan ?
  Lp Bojan

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni g. Bojan, asimina odganja kasneje, še posebej, če je posajena na novo. Pričakujte olistanje šele v maju, včasih celo junija začne z olistanjem. Cveti pa proti koncu aprila, odvisno od lege.

 4. Božidar .,; zanima me če sem za letos zamudil sajenje asimine in kako veliki so plodovi in za kaj vse se jih uporablja samo za jest ? smutije , koktajle , marmelade , mešano sadje kdaj zori vse na
  škodljivci v tleh verjetno voluhar kaj pa na listih !! in kdaj zori ali postopoma ? Kaj je treba poskrbet za zaščito pri sajenju da ja ne pride bek se posuši in podobno namreč proti srnam moram tako ali tako za drugo drevje poskrbet ker jedo listje i čohajo rogovje ali je to drevo koliko prostora mora imeto okrog sebe zavetrje ali kot marelice ob škarpi opora da ali ne ? HVALAAA lep dan

 5. Mesec dni je ze mimo,ko sem posadila asimino prima,vendar do danes se ni odgnala,tudi nobenih znakov se ne kaze. Lubje oz.deblo zgleda se sveze.Naj se vedno cakam,ali naj nabavim novo sadiko? Hvala

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni ga Biserka,

   asimine sajene jeseni ali spomladi na novo odženejo kasneje, to je odvisno od področja ali gre za višje ali nižje ležeče kraje. Predlagam, da jo vsekakor prikrajšate na 60 do 80 cm in prerežete, da vidite ali je znotraj zelena, tako boste videli ali je pozebla ali ni. Včasih asimine tako odženejo šele konec maja ali junija. Pomembno je tudi ali ste jo sadili z grudo ali če je gruda razpadla, če se poškodujejo korenine je prav tako lahko problem.

   Predlagam, da se slišimo konec maja kakšno je stanje, prosim še za fotko kot dokazilo, da ni odgnala, najprej pa prikrajšajte in naredite prerez poganjka.

   lep pozdrav, Primož Brezovec

 6. Pozdravljeni, asimina je lepo cvetela, na vejah so ostali plodiči, ki pa so postopoma vsi odpadli. Že drugo leto zapored. Kaj je lahko narobe?
  Do sedaj še nisem imel pridelka. Sadika je stara 6 let.
  Hvala za nasvet.

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni g. Vlado. Katero sorto asimine imate? Pomembno je da je sorta samooplodna, to sta sorti Prima in Sunflower, v kolikor sadite samo eno sorto. Če je katera druga sorta, ki ni samooplodna rabi opraševalno sorto. To je prva najverjetna možnost zakaj pride do odpadanja popkov. Prosim še za foto rastline in več podatkov (lega, tip zemlje, sorta). Foto pošljite kar na mail:trgovina@zelenisvet.com.

 7. Pozdravljeni zanima me gdaj začnete s prodajom ASIMENE za jesensko sadnjo

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni, sadike asimine bodo ponovno predvidoma v mesecu septembru.

 8. Pozdravljeni
  Tudi jaz sem posadila Asimino sorte Prima,pa me zanima, če je dobro,da poleg posadim še sunflover ali je bolje,da je samo ena.
  Zahvaljujem se za odgovor in lep pozdrav,nada

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni, sorta Prima je samooplodna, oprašitev pa se še izboljša, če je več sort skupaj. Lahko posadite še kakšno sorto, lahko kar Sunflower.

 9. Pozdravljeni,
  živim na nadmorski višini 800 m. Ali lahko pričakujem da bo asimina dozorela? Hvala in srečno.

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni, če bo asimina uspevala na 800 m ne morem potrditi. Moje mnenje je, da je nekoliko previsoko, seveda je vse odvisno od mikroklime, zaščite tekom zime. Točnega odgovora ne morem podati.

 10. Imate napisano-obilno rodi. Moje izkušnje so drugačne- malo rodi, kljub temu, da celo ročno oprašujem. Imam eno asimino 12 let staro, ostale so mlajše- do 5 let. Vse rodijo, ampak kot sem napisal,malo-Sunflower-12let cca. 2-3kg. Ne obrezujem, oz. zelo malo -odvečne veje. Delam kaj narobe oz. kaj je za vas obilno rodi? Prima-5let ima 6 plodov.
  lp, Zvone

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni, po petih letih je smiselno obdržati 8 do 10 plodov. Sunflower bi morala imeti več kot samo 2 do 3 kg, v kolikor gre za sorto Sunflower. Načeloma ob primerni oskrbi in rastišču asimine rodijo precej več. Je pa odvisno od sorte, lege, nadmorske višine, zemlje, domače oskrbe (rez, namakanje, gnojenje), opraševanje. Več na daljavo težko ocenim, bi rabil več podatkov in videti vsaj drevo. Lahko pošljete kakšno fotografijo vaših dreves asimine na mail trgovina@zelenisvet.com.

   Lep pozdrav, Primož

 11. Tudi meni je asimina lepo cvetela imela kar nekaj plodov potem pa so vsi odpadli.V bližini imajo sosedje 2 asimini ,je možna oploditev med njimi in zakaj plodovi odpadajo.Sadika je stara 4 leta.

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni ga. Mira, vse je odvisno katero sorto imate. Sorte Prima in Sunflower so samooplodne. Prosim za več informacij glede lege, zemlje in sorte. Lahko pokličete na 031 848 038 med 9 in 13 uro ponedeljek do petek.

 12. Pozdravljeni,
  Ali asimina uspeva na obali?

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni ga. Nataša, na obali ji bo prevroče, je celinsko drevo, primerno za bolj hladne in primerno vlažne predele.

 13. Pozdravljeni. Mene pa zanima kivi – tomuri – m . Če se lahko sadi tudi spomladi in kje se ga lahko kupi. Hvala in lp.

 14. Koliko časa lahko sadiko asimine pustim v loncu preden jo posadim?

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni ga. Ingrid, brez težav počakate do ugodnih razmer za sajenje. Naj se sadika v loncu ne izsuši.

 15. Resnično me zanima ta asimina , sicer imam že precej mladega sadnega drevja , ko preboram te komentarje , vaša stran objavlja , da je odporna na nizke temerature v komentarjih pa odgovarjate ljudem , če slučajno ni pozebla , tukaj mi nič jasno ta dvojna izjava , odporna na nizke temperature in o pozebi . Hvala

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni g. Boris, ko govorimo o pozebi to velja za cvetove v spomladanskem času, kjer je usodna že temp. -2 do 3 C. Les povsem normalno zdrži tekom zime.

 16. Pozdravljeni.
  Zanima me ali lahko asimina uspeva v loncu in katera sorta najbol obrodi.

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni g. Miran, asimina je nekoliko preveliko drevo za lonec, predlagam sajenje samo na vrt, v prave pogoje, več v članku : https://zelenisvet.com/asimina/, najboljša je sorta Prima.

 17. Kot sem razumel, asimine ne priporočate za sajenje na Primorskem, na obalnem področju pač. Mislite prav kategorično, torej da sploh ne uspeva, ali vendarle uspeva in ima plodove, le da v manjši meri?
  Hvala za odgovor pa lep pozdrav, Mladen

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni g. Mladen, v obalnem bolj sušnem in vročem področju bi lahko imela težave. Treba bi jo bilo senčiti in zadostno namakanti, točnih izkušenj žal nimam, kako je z gojenjem asimine na obali.

 18. Pozdravljeni.

  Lani je asimina sunflower prvič zacvetela, vendar so vse cvetove pojedli svetleči zeleni hrošči (mislim, da se imenuje zlata minica). Ali imate kakšen nasvet o zaščiti? Ste se s tem škodljivcem že srečali?
  Najlepša hvala za odgovor in uspešno naprej.

  Lp, Ana

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni ga. Ana, da zna narediti škodo vendar žal ni rešitve za to težavo v tem primeru.

 19. Ali obstaja asimilacijo stara2-3leti za nakup
  Lp wolf

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni, starejše asimine bodo v ponudbi predvidoma jeseni. Točnih informacij še nimam.

 20. Ali je še zdaj primeren čas za saditev ali je bolje počakati na jesen?
  Kaj pa pridobimo, če sadimo starejšo sadiko? Bo prej rodila?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav,
  Igor

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni g. Igor, bolje bo počakati na jesen.

 21. Asimina Sunflower je stara osem let. Tretje leto obilno cveti, ko so plodovi veliki približno 1 cm pa odpadejo. Lani so mi svetovali, da v jesen in spomladi pognojim s specialnim sadjarskim gnojilom in spomladi pred cvetenjem z listnim gnojilom Folibor L – 3x v razmaku 14 dni, po cvetenju pa Foliar – magnezij, tudi 3x na 14 dni. Z magnezijem sem poškropila samo enkrat, ker so plodovi že odpadli. Kaj lahko še napravim? Hvala za odgovor in lep pozdrav, Nena

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni ga Nena, verjetno vaaša asimina pozebe, letos je bila pozeba ponekod ravno v času cvetenja asimin, je pa tudi možnost, da sorta ni sunflower in je bila napačno označena. Lep pozdrav, Primož

 22. Gospa Nena… Moja izkušnja…
  Kupil cepljen sadiko. Po treh letih je približno ob robu krošnje pognalo majhno drevo, matična rastlina pa se je posušila. Zdaj je to drevo veliko tri metre (porezal kot je svetovalno v video navodilih na spletni strani zelenega sveta).
  V preteklih treh letih se je dogajalo podobno. Obilica cvetov, oplojeni cvetovi, ki so se začeli lepo razvijati. Ko so dosegli približno centimeter dolžine so vsi odpadli.
  Nekje sem zasledil, da ima asimina raje rahlo bazično zemljo in kisle NE mara! Pri nas pa je izrazito kisla zemlja. Lani v jeseni sem zato pod krošnjo (približno 2 metra premera) temeljito zrahljal zemljo in potrosil apno.
  Letos je drevo obilno cvetelo, pokazalo obilico sadežev in še vedno je na drevesu ostalo 13 lepih, zdaj že 2 centimetra dolgih sadežev lahko pošljem tudi slike).
  Menim, da je to zato, ker sem nekoliko razkislil zemljo.
  Enako je storila tašča, ki ima zdaj že 11 let staro rastlino, ki ji ni nikoli rodila (zelo laporna, kisla zemlja).
  Letos po tem, ko je v jeseni dodala apno ima na drevesu 7 lepih sadežev, ki rastejo in se krepijo.
  Vso srečo,
  Dušan

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni g. Dušan, hvala za deljeno izkušnjo. Prekisla zemlja res povzroča odpadanje plodov. To velja za pH manj od 6.

 23. (preverjena stranka)

  Pozdravljeni.
  Pred tremi leti sem pri vas kupil sadiko Prima in jo septembra posadil (na Krasu) po navodilih iz posnetkov. Rastline nisem skrajševal, ampak jo celo nedotaknjeno samo dal v zemljo. Višine je še vedno cca 120cm.
  Sedaj po 3 letih (junij) ima le 3 – 4 listke velikosti 1cm na koncu dveh starih vej. To pa je tudi vse, kar je rastlina v teh letih pokazala. V teh letih tudi ni zrasla niti ena nova vejica.
  Kaj naj storim?

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni g. Igor asimine rabijo vsaj 2 do 3 leta da začnejo s polno rastjo. Spomladi po sajenju bi jo bilo sicer treba prikrajšati. Lahko, da ji lega in zemlja ne ustrezata. Vsaka rastlina povsod ne uspeva. Prosim za fotko po e-pošti, da vidim, kako izgleda vaša asimina.

 24. Imam obe samooplodni vrsti stari 5 let – druga ob drugi. Lansko leto sta mi krasno obrodili (30 – 40 velikih plodov vsaka). Letos je tudi lepo kazalo a sedaj opažam, da so pričeli odpadati plodovi v velikosti jajca. Danes ob ogledu sem jih opazil 7. Letos nisem nič gnojil, če je večja suša zalivam. Ne obrezujem vej.
  Kaj je narobe?

  • (preverjena stranka)

   Pozdravljeni g. Zoran težko ocenim na daleč, prosil bi za fotografijo plodov in drevesa.

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja