Bavarski kivi Actinidia arguta, sorta “Kens red”

Actinidia arguta bavarski kivi sorte Ken s red zraste v višino do 8 metrov z letnim prirastom 2 – 3 metra.

Sorta Ken s red ima ob zorenju lepo, rahlo rdečo barvo, debelina ploda 2,5 – 3cm, se ne lupi, jedljiv je v celoti.

Za oprašitev potrebuje moško sorto bavarskega kivija. Ena sadika moškega kivija lahko opraši 6 – 8 ženskih sadik.

CENA: 8,90

Zaloga: Na zalogi

Količina:

Kliknite na video za ogled.

Bavarski kivi Actinidia arguta za razliko od večjega in bolj znanega sorodnika iz rodu Actinidia deliciosa vsebuje 2-4 krat več vitaminov in mineralov. V primerjavi z limono, ki ima 40-70 mg vitamina C na 100gramov plodov ima bavarski kivi odvisno od sorte 120-300mg vitamina C. Plodovi vsebujejo še veliko vitamina E, vitamin B2, vitamin A, B6, kalcij, kalij, magnezij, mangan, železo, folno kislino … Zaradi bogate vitaminske sestave jih imenujejo tudi mini vitaminska bomba.

Okusni sadeži z odlično aromo, raznolikih barv so zelo bogati z encimi, ki pomagajo pri prebavi in so nepogrešljiv dodatek sadnim solatam. Plodovi se ne lupijo,  uporabni sveži, za peciva sušenje, marmelade, džeme, vina, likerje, kis, zamrzovanje itd.

Sajenje kivijev

Bavarski kiviji so bolj odporni od navadnih kivijev vzdržijo temperature do -30C ter rastejo do nadmorske višine 700m. Sadike kivija se sadijo v medvrstni razdalji 2-4 metre med sadikami in 3-4 metre med vrstami. Sadilne jame so velikosti 40x40cm in globine 30-40cm, idealen ph je 5-6,5, pomeni rahlo kisel in je smiselno bo dodatku humusa dodati nekaj šote ali zemlje za rododendrone.

Moško sadiko je zaradi nekaj bolj bujne rasti smiselno saditi na začetku vrste, en opraševalec zadostuje za 5-8 ženskih rastlin. Primerna vzgoja je na pergolah, kot zelena ograja na mrežah v intenzivnih nasadih v vrstah s stebri v obliki črke T…Vsaj v prvih treh letih po sajenju je dobrodošla talna zastirka iz lubja ali trave, da je dovolj vlage, v intenzivnih nasadih je priporočljivo namakanje.  Zimska rez se opravlja v času mirovanja meseca januarja in februarja.

Bavarski kiviji se vse bolj uveljavljajo v smislu ekoloških nasadov saj nekih izrazitih bolezni nimajo, povprečen donos na sadiko je 15kg, različnost okusov in barv pa to sadno vrsto uvrščajo med vse bolj zaželeno sadje.

Sadike so v loncu C2, višina sadik 90-100 cm, odporen do -25°C.

Kliknite na video za ogled:

CENA: 8,90

Zaloga: Na zalogi

Količina:

Opombe

Poštnina za do dve sadiki je 5,00€. Poštnina nad dve sadiki je ne glede na količino 7,00.Delite ponudbo z drugimi ♥

Komentarji (0)

Bodi prvi ocenjevalec “Bavarski kivi Actinidia arguta, sorta “Kens red””

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja