Kako shranjujemo zelenjavna semena

 • Zbirka naredi sam in prihrani.
 • Knjiga vsebuje številne uporabne informacije o shranjevanju in skrbi za različna semena zelenjave.

CENA: 12,90 (z DDV)

Zaloga: Na zalogi

Količina:

Dodaj v košarico

Starejši bralci se boste morda še spominjali, kako smo včasih semena shranjevali sami, ljudje so z roko v roki, ali, če bolje rečemo, »s semenom v semenu«, skupaj sejali, želi in pripravljali novo seme, pridelek, ki je zrasel iz »domačega« semena, je bil nekaj popolnoma normalnega, morebiti tudi kriza pa je s seboj prinesla ponovno željo po obujanju stare tradicije, s katero ne samo ohranjamo rastlinske vrste, ki v naših krajih dejansko uspevajo, ampak se nam prihranek pozna tudi v denarnici, saj težko zasluženega denarja ne nosimo več multinacionalkam, ki so si razdelile dobičkonosni trg s semeni, in koristijo samo še tistim, ki se ukvarjajo z intenzivnim kmetijstvom.

Avtorica knjige Kako shranjujemo zelenjavna semena iz zbirke Naredi sam in prihrani, Fern Marshall Bradley, se na popotovanje po poti semen poda na samem začetku: z opisom čudeža narave, skladišča genskih informacij, ki mu pravimo seme, oploditve, pestičev, prašnikov. Z bralcem se nato podata po poti raziskovanja, katera semena je vredno shranjevati (torej, ali bodo rastline bogato obrodile, ali bo pridelek odporen na bolezni ipd.), kar pa še zdaleč ni vse.

Pomembno je tudi vedeti, kako se rastlina oprašuje, ali je tuje- ali samoprašna, ali gre za zelo staro vrsto ali hibrid. Besedilo je tudi opremljeno z številnimi tabelami in povzetki osnovnih izrazov, s seznami rastlin glede na opraševalca, kako zahtevno je shranjevati semena posameznih poljščin ipd.

Vsekakor se je primerno tudi podučiti o tem, kakšni podnebni pogoji vladajo na našem vrtu, vse od deževnih obdobij do temperatur, pa tja do občutljivosti rastlin na škodljivce in bolezni ter kateri plevel nam dela najbolj sive lase. Našli boste tudi praktične napotke, kako poiskati primeren prostor za shranjevanje semena (suhost, vlažnost, temperature pozimi ipd.)

Ko smo se na svoji poti takole srečali z osnovami shranjevanja semen, nam avtorica v nadaljevanju zaupa, kako priti do najboljših možnih semen, iz katerih bodo rastline bogato obrodile, da bo nastalo obilno seme za leto zatem, kako je treba skrbeti za rastline, paziti na prst, se boriti proti škodljivcem ipd. Prvi fazi nastajanja semen (takrat, ko skrbimo za rastline, da nastajajo kakovostna semena), sledijo še štiri (»žetev«, čiščenje in sušenje, pakiranje in hramba, preizkušanje uporabnosti semen).

Avtorica se nekoliko tudi pomudi pri dvoletnicah, kot so korenje, por in čebula, izvemo, kako naj prezimujejo, da bodo mogle drugo leto pognati. Podana so tudi natančna navodila, s katerimi lahko preizkusimo, ali bodo semena resnično vzkalila in kje in pod kakšnimi pogoji je najbolje shranjevati »pridelek«.

V zadnjem delu knjige, preden prispemo do cilja, pa nas avtorica še odpelje na »rajžo« po semenih glavnih poljščin, od fižola, korenja, koruze, kumare, solate, pa tja do melon in lubenic, čebule in pora, graha, paprike, redkvice, muškatne buče in paradižnika.

Pri vsaki od omenjenih rastlin podrobneje predstavi, kako preprosto oziroma zahtevno je priti do njenega semena, kako in kdaj raste. Vsaka poljščina je opremljena s slikovnim prikazom njenih semen in kje jih najdemo, navedena je oblika opraševanja, kako načrtovati rast rastlin, da bomo prišli do semen in katera semena je najbolje shraniti. Izvedeli boste tudi, kako jih zbrati in očistiti. Lotite se torej shranjevanja semen sami in prihranite.

V knjigi Kako shranjujemo zelenjavna semena boste našli in izvedeli:

 • Kako se resnično lotiti shranjevanja semen
 • Poučili se boste tudi o bioloških značilnostih rastlin, denimo, kaj je seme, kako se rastline oprašujejo, kako se naredi seme in kdaj dozorijo
 • Ali je vredno shranjevati vsa semena rastlin
 • Kakšna je razlika med samoopraševanjem in navzkrižnim oprševanjem, ter kaj so to mutanti
 • Različne rastline: Tujeprašne vrste in hibridi F1 (prve generacije)
 • Kako enostavno in preprosto je shranjevati semena in kateri izziv si boste izbrali (lahek, srednje težak, ali veliki izziv)
 • Kako izvabimo semena iz listne zelenjave in korenovk
 • Kakšen je postopek shranjevanja semen (obiranje, čiščenje, pakiranje in preizkus kaljivosti)
 • Kako sadimo “zaradi” semena
 • Kako oprašujemo “naravno” in ročno
 • Kako prezimiti dvoletnice: repa, por, korenje, pesa, redkvica in čebula – da bomo naslednje leto dobili seme
 • Kdaj in na kakšen način pobrati dozorelo seme
 • Čiščenje (suha in mokra semena), ločevanje in sušenje semen
 • Kako naj primerno shranimo – skladiščimo pridobljena semena
 • Kako narediti preizkus kaljivosti semena in na koncu podrobno razloženi postopki za shranjujevanje semen najbolj priljubljenih vrst zelenjave: fižol, korenje, koruza, kumare, melone in lubenice, čebula in por, grah, paprika, redkvice, bučevke, paradižnik, solata… (od opraševanja, načrtovanje gojitve, čiščenje semen, pobiranje semen…) glede na stopnjo težavnosti …

**
Knjiga je del zbirke Naredi sam in prihrani. KLIKNITE TUKAJ za zbirko 3 knjig po znižani ceni (-20%)!
**

Avtorica:

Fern Marshall Bradley je samostojna pisateljica in urednica knjig z veliko izkušnjami z vrtnarskimi knjigami. Kot nekdanja urednica vrtnarskih knjig pri založbi Rodale se je domislila in uredila več uspešnic, med drugim tudi Rodale’s All-New Encyclopedia of Organic Gardening (Popolnoma nova enciklopedija založbe Rodale za biološko vrtnarjenje) in The Experts Book of Garden Hints (Knjiga strokovnjakov z nasveti za vrtnarjenje). Živi v ameriški zvezni državi New York.

Leto izdaje: 2014
Št. strani: 145

CENA: 12,90 (z DDV)

Zaloga: Na zalogi

Količina:

Dodaj v košarico

Opombe

Naročila oddana do 14h ob delavniku bodo oddana naprej še isti dan.

Delite ponudbo z drugimi ♥

Komentarji (0)

Bodi prvi ocenjevalec “Kako shranjujemo zelenjavna semena”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja