Naj poženejo sadike – Kako vzgojimo zdrave sadike zelenjave, zelišč in cvetja, ki obrodijo sad

  • Zbirka naredi sam in prihrani.
  • Preproste in poceni rešitve, kako iz semena vzgajati svoje rastline, kako rastejo občutljive rastline v lončkih, vpliv podnebja in čas za presajanje …

CENA: 14,90 (z DDV)

Zaloga: Na zalogi

Količina:

Dodaj v košarico

Zakaj bi čakali na sadike v vrtnarijah, na čas, ko jih sadi večina ljudi in samo na tiste sorte, ki so tam na voljo? Ali ste prepričani, da so zrasle v zdravi zemlji, da so prejele vsa potrebna hranila, da so bila semena posejana ob pravem času, da izhajajo iz biološke pridelave in da niso škropljene s pesticidi? Si morda želite na vrtu gojiti stare sorte rastlin, kakršne so rasle na vrtu vaše babice, ali pa preprosto tiste vrste zelenjave, ki dišijo vaši družini, pa morate v trgovini zanje odšteti preveč? Ali kupujete seme hibridov, ki ga je treba vsako leto ponovno kupiti, ker rastlina ne bo nujno podobna starševski, da o njenih lastnostih ne izgubljamo besed? Ali vam dišijo cvetlice, ki bi vam krasile vaze v dnevni sobi ali bi jih podarili družinskemu članu ali prijatelju ob rojstnem dnevu, pa so šopki v cvetličarnah pregrešno dragi in ne odgovarjajo vašim željam?

Najnovejša knjiga iz zbirke Naredi sam in prihrani vam prinaša preproste in poceni rešitve ter nasvete izkušene vrtnarice in avtorice številnih knjig o vrtnarjenju, Barbare Ellis. Skozi knjigo izvemo, kako iz semena vzgajati svoje rastline, kako rastejo občutljive rastline v lončkih in kako jih, glede na navodila na semenski vrečki, podnebje in lastnosti določene rastline, ob ustreznem času presaditi na prosto ali kako seme takoj posejati naravnost na vrt, če določena sorta zelenjave oziroma cvetja to omogoča oziroma celo zahteva.

Avtorica na začetku predstavi osnovne lastnosti semena, kako preverimo kalitev, kako se lotiti semena z debelejšo semensko lupino, nato pa vas povabi, da si ogledate pogoje, ki vladajo pri vas doma: ali imate ustrezen prostor za vzgojo sadik v zaprtih prostorih, ali pri vas morda podnevi hudo pripeka, ali kje veje močan veter, kdaj spomladi tla zadnjič pomrznejo.

Spoznali boste tudi, katere vrste zelenjave in cvetja so primerne za začetnike, katero seme najprej posejati v zaprtem prostoru, katero pa kar naravnost na vrt, kako ustrezno sejati, da bodo rastline dovolj narazen, kako in kdaj presajati od popolno prezimnih do delno prezimnih in neprezimnih rastlin, kako pripraviti gredico in zastirko ter kako seme zaščititi pred nezaželenimi »obiskovalci« (škodljivci) in neugodnimi vremenskimi vplivi.

Izvedeli boste tudi, kako lahko lončke, v katerem bodo sadike rasle, izdelate za malo denarja kar sami in kako si omisliti biološko razgradljive lončke, pa tudi, kako poskrbeti za ustrezno vlago, zrak in svetlobo za vsako posamezno seme in sadiko. Seveda avtorica ne pozabi na bolj neprijetno opravilo – redčenje sadik –, ki pa je žal nujno zlo, in kako lahko ustrezen substrat za rastoče sadike pripravimo kar sami, ne da bi bilo treba zato zaviti v vrtnarijo in tam odšteti zajetnega kupčka denarja za substrat, ki morda niti ne bo vseboval vseh potrebnih hranil za prst, v kateri bo rasla zelenjava.

Vzgajajte sadike iz semena doma, pa boste vedeli, kaj vam raste na vrtu, in uživali boste v eksperimentiranju z različnimi sortami, tudi s tistimi, ki morda predstavljajo trši oreh. Hvaležna vam ne bo samo denarnica, ampak tudi vi boste vedeli, kaj se znajde na vašem krožniku in na krožniku vaših družinskih članov. Mimogrede pa se boste še izpopolnili v vrtnarjenju in v ustreznih urnikih setve ter presajanja. Knjiga Naj poženejo sadike vam prinaša vse, kar potrebuje vrt, da bo naravnost blestel.

**
Knjiga je del zbirke Naredi sam in prihrani. KLIKNITE TUKAJ za zbirko 3 knjig po znižani ceni (-20%)!
**

Avtorica:

Diplomirana hortikulturistka Barbara Ellis je izkušena in dobro podkovana vrtnarica ter nekdanja urednica knjig o vrtnarjenju pri ameriški založbi Rodale Press. Z vrtnarjenjem se je začela ukvarjati že v rosnih letih na vrtu svoje mame, zdaj pa obdeluje skoraj en hektar velik vrt v Hackberry Pointu v ameriški zvezni državi Maryland, v katerem goji najrazličnejše rastline, od avtohtonih do neavtohtonih trajnic do grmovja, dreves, zelenjave in cvetja, na katerem se rade zadržujejo čebele in druge žuželke, z možem Petrom pa sta tudi ponosna lastnika treh hektarjev gozda.

S pisanjem knjig o vrtnarjenju se je začela ukvarjati že pred 12 leti kot vodja oddelka za publikacije pri American Horticultural Society (Ameriškem združenju za hortikulturo – AHS) in kot urednica revije o vrtnarjenju American Horticulturist (Ameriški hortikulturist). O svojih vrtnarskih podvigih redno piše na svojem blogu Eastern Shore Gardener.

Leto izdaje: 2015
Št. strani: 130

CENA: 14,90 (z DDV)

Zaloga: Na zalogi

Količina:

Dodaj v košarico

Opombe

Naročila oddana do 14h ob delavniku bodo oddana naprej še isti dan.

Delite ponudbo z drugimi ♥

Komentarji (0)

Bodi prvi ocenjevalec “Naj poženejo sadike – Kako vzgojimo zdrave sadike zelenjave, zelišč in cvetja, ki obrodijo sad”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja