Nemastar 5 mio (10 m2)

 • Enostavna, okolju prijazna in dolgotrajna rešitev škodljivcev vrtnin, trate in palm (navadni bramor, sovke, košeninar in palmov rilčkar).
 • Za dolgoročno uspešnost pri zatiranju bramorja je pomembno, da tretiranje ponovimo tudi v pozno poletnem času – primeren čas je vse do konca meseca septembra.
 • Dvakrat letno aplikacijo ponavljamo v roku treh let, kolikor traja življenjska doba bramorja.

CENA: 16,97

Zaloga: Na zalogi

Količina:

Vsebina

5 mio entomopatogenih ogorčic (EPO) Steinernema carpocapsae (Steinernematidae) v infektivni razvojni fazi fazi (IJ) – 90%, neaktivno nosilo z vodo – 10%.

Zavojček vsebuje žive organizme (entomopatogene ogorčice). Do uporabe hrani na hladnem, ne zamrzuj.

Kliknite za ogled videa.

Biotično sredstvo za zatiranje

 • ličink košeninarjev (Tipula paludosa, Tipula oleracea) (Diptera, Tipulidae),
 • vseh razvojnih stopenj gosenic sovk (ipsilon, ozimna) (Agrotis ipsilon, Agrotis segetum) (Lepidoptera, Noctuidae),
 • odraslih osebkov navadnega bramorja (Gryllotalpa gryllotalpa) (Orthoptera, Gryllotalpidae),
 • ličink sadnega koreninarja (Capnodis tenebrionis) (Coleoptera, Buprestidae),
 • ličink, bub in odraslih osebkov palmovega rilčkarja (Rhynchophorus ferrugineus) (Coleoptera, Dryophthoridae) na prostem in v zaprtih prostorih.

 

 

Način delovanja – nemastar®:

Ogorčice po vnosu v tla aktivno iščejo ličinke škodljivcev (1), prodro vanj in sprostijo simbiotsko bakterijo (2), v mrtvi ličinki se razmnožujejo (3), nova generacija ličinko insekta zapusti (4) in išče nove ličinke v okolici (1).

 

Čas in pogoji uporabe:

Vse leto v ogrevanih rastlinjakih in tunelih, na prostem pri temperaturi tal, višji od 12°C. Vzdrževati zmerno vlažno površina tal še vsaj dva tedna po aplikaciji. Ne aplicirati v sončnem vremenu. Ogorčice so občutljive na UV žarčenje in sušo. Uporabiti zvečer, v oblačnem vremenu ali med dežjem. Temperatura tal / substrata naj bo vsaj nekaj ur dnevno višja od 8°C. V roku pol ure ogorčice sprati v tla z zalivanjem.

Izvedba aplikacije:

Suspenzijo entomopatogenih ogorčic in vode se nanaša na talno površino ali rastlino v času prisotnosti škodljivih organizmov v tleh ali zraku, ko je temperatura tal ali zraka od 8 do 28°C. Priporočen odmerek je do 0,5 mio entomopatogenih ogorčic na 1 m² ob uporabi 1 l vode.

1.) Vnos ogorčic v tla z ročno zalivalko
Celotno vsebino zavoja izpraznite v spodaj navedeni volumen vode (priprava osnovne suspenzije):

vsebina zavoja         za površino         raztopiti v             Nema sprayer
5 milionov                   10 m2                     1 l vode                   200 ml
10 milionov                 20 m2                     2 l vode                   400 ml
25 milionov                 50 m2                     5 l vode                   1 liter
50 milionov               100 m2                   10 l vode                   2 x 1 liter
250 milionov             500 m2                  10 l vode                    3 x 1 liter
500 milionov             1000 m2                10 l vode                   4 x 1 liter

Mešajte, do razpustitve vseh grudic. 1 liter tako pripravljene osnovne suspenzije vlijte v 9 litrov vode v ročni zalivalki (=10 lit) in zalijte 10 m2 površine. Na površinah, večjih od 10 m2, postopek ponavljajte do porabe celotne količine osnovne suspenzije. Zaradi sesedanja ogorčic, osnovno suspenzijo pred vsakim odvzemom delne količine premešajte.

2.) Vnos ogorčic v tla z razpršilcem »nema-sprayer«

Vsebino zavoja suspendirajte v volumnu vode v rubriki »nema sprayer«, vlijte v vsebnik dozatorja, priklopite na zalivalno cev in do enakomerno zalijte površino. Postopek ponavljajte do porabe celotne količine osnovne suspenzije.

Po aplikaciji površino zalijte in zmerno vlažnost tal vzdržujte še 14 dni.

**Priporočamo uporabo pršilke nema sprayer.

Navodilo za ravnanje pri transportu, hranjenju in uporabi

Pri transportu morate biti pozorni, da pripravek ni izpostavljen vročini oziroma, da se premešča v hladnih razmerah, saj vsebuje žive koristne organizme. Po prejemu odstranite transportno embalažo in do uporabe hranite v originalno zaprti embalaži na suhem in hladnem mestu (spodnji prekat hladilnika) pri temperaturi 4 – 12°C. Ne zamrzujte in ne izpostavljate temp. preko 35°C. Po prejemu organizme aplicirajte kakor hitro mogoče. Uporabite do datuma, navedenega na embalaži. Načeto embalažo porabite takoj in vsebine ne delite na več časovno ločenih nanosov.

Odstranjevanje ostankov sredstva in prazne embalaže

Izdelek in embalažo odstranjujte po lokalnih določilih kot komunalen odpadek.

Problem

NAVADNI BRAMOR

 

Bramorji so žuželke z močnim prednjim parom nog. Z njimi kopljejo za prst debele, horizontalne rove plitko pod površino zemlje. Značilna škoda so razbrazdane grede, v tla povlečene mlade rastlinice ter nagrizene korenine in gomolji. Zlasti jim teknejo vrtnine in krompir.

Bramorji žive 3 leta. Aktivni so v mraku in ponoči, zlasti poleti. Samičke po parjenju izdelajo več gnezd velikosti golobovega jajca in vanje izležejo do 300 jajčec.

SOVKE

Ličinke sovk (nevpadljivih, sivo-rjavih metuljev) živijo v tleh. So 3-5 cm dolge, zelene, sive ali rjave barve s temno liso na glavi. Pri dotiku se spiralno zvijejo. Največ škode povzročajo v lahkih tleh in suši. Najraje objedajo solato, korenje, kapusnice in krompir.

 

Kako ukrepamo?

Mlade bramorje, pa tudi ličinke in gosenice učinkovito zatremo z nemastar®. Ogorčice prodrejo v škodljivce in jih usmrtijo. V mrtvih se razmnožijo in po približno 2-3 tednih poiščejo novega živega gostitelja.

TRAVNIŠKI KOMAR

Če v trati nastajajo gnezdaste praznine in jo marca in aprila v večjem številu obiskujejo ptiči ter v njej iščejo ličinke, je v njej praviloma prisoten travniški komar. Odrasli komarji se iz bub v trati izležejo praviloma od sredine avgusta.

 

Samičke se takoj parijo in odlagajo jajčeca v travno rušo. Po dveh tednih se izležejo ličinke. Prvi dve generaciji ličink se razvijeta v septembru in oktobru in se ponoči hranijo z nadzemnim delom rastlin. Občutno škodo povzročajo na trati spomladi.

Kako ukrepamo?

Ličinke jesenskih generacij z lahkoto zatremo z nemastar®. Površino poškropimo 2 tedna po zaključku leta komarjev. Ogorčice prodro v ličinke in jih v 2-3 dneh usmrtijo. V usmrčenih se razmnože in po približno 2 tednih poiščejo novega živega gostitelja.

PALMOV RILČKAR

Napada različne vrste palm. Ličinke se zavrtajo v deblo v zgornjem delu, navadno blizu rastnega vršička in nato vrtajo v smeri navzdol. Pri tem povsem uničijo debelno sredico. Zaradi tega najprej opazimo slabo rast novih listov, ki se postopno povešajo in na koncu povsem propadejo in izpadejo. Vrh napadenih palm zgleda kot bi bil odrezan ali potlačen.

Ko poškodba napreduje in se na poškodovano tkivo naselijo še različne bakterije in glive, ki dodatno razgradijo sredico debla, se povesijo, porumenijo in propadejo tudi starejši listi. Tako drevo nato v celoti odmre ali pa se na najbolj poškodovanem mestu celo prelomi. Pri osnovi listov napadenih dreves se iz poškodovanega debla pogosto cedi rastlinski sok ali pa je opaziti iztrebke, ki opozorijo na možen napad palmovega rilčkarja.

Kako ukrepamo?

V času od junija do oktobra vrhove palm (rastni vršiček) zalivamo s suspenzijo nemastar®. Ogorčice prodrejo v škodljivce in jih usmrtijo. V mrtvih se razmnožijo in po približno 2-3 tednih poiščejo novega živega gostitelja.

Teža0.03 kg

CENA: 16,97

Zaloga: Na zalogi

Količina:

Opombe

 • Naročili ste žive organizme z omejenim rokom uporabe!
 • Da bi prejeli najboljšo možno kakovost, vse artikle skupine entomopatogenih ogorčic naročamo v sezoni uporabe artikla praviloma tedensko.
 • Dobavni rok je zato lahko tudi 10-14 delovnih dni, oz. boste o njem obveščeni.
 • Hvala za razumevanje.

 Delite ponudbo z drugimi ♥

Komentarji (0)

Bodi prvi ocenjevalec “Nemastar 5 mio (10 m2)”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja