Uporni kmet

Šifra: 17232-1 Kategoriji: ,

Sepp Holzer je mož, ki je vpeljal metode alternativnega kmetovanja na višini, na kateri so le smučišča in pašniki. Na nadmorski višini 1500 metrov prideluje vse od kivijev do breskev, goji robustne vrste prašičev, ki bivajo v zemljankah, žanje starodavna žita, v njegovih ribnikih se bohotijo številne vrste rib, iz štorov mu množično poganjajo gobe, rastejo debeli kostanji, v njih krošnjah kraljujejo redke ptice pevke. Čudežna dežela, na kakršno smo doslej naleteli le v pravljicah.

CENA: 25,95 (z DDV)

Zaloga: Na zalogi

Količina:

Dodaj v košarico

Avtor knjige, karizmatični ‘Uporni kmet’ Sepp Holzer, je ena vodilnih osebnosti na področju alternativnega kmetovanja. Na svoji kmetiji Krameterhof v salzburškem Lunganu na višini 1100 do 1500 metrov goji najrazličnejše vrste sadja, zelenjave in tudi okrasnih rastlin. Na kmetiji je uredil 25 kilometrov poti in teras, več kot 70 ribnikov in mlak, zasadil preko 14.000 sadik sadnega drevja, zgradil turistične brunarice in lastno hidroelektrarno.

Krameterhof je postal simbol nove oblike kmetovanja permakulture, obenem pa tudi tema številnih znanstvenih raziskovanj in projekta na sejmu EXPO 2000 v Hannovru.

Kliknite za ogled videa o Sepp Holzerju in njegovem delu (video v angleščini):

Avtor opisuje, kako z uporabo ekoloških povezav in krogotokov prepušča naravi, da deluje v njegovo korist, in z najmanjšim vložkom dela brez onesnaževanja okolja dosega največji uspeh. Avtor podaja svoja temeljna življenska načela in načine gospodarjenja na področju poljedelstva, ribištva, živinoreje itd. in težave na poti do uspeha.

Vedno znova sem navdušen nad ljudmi, kot je Sepp Holzer, ki se zavedajo, da je življenje nekaj, kar nam je dano le enkrat, in ga je zato potrebno preživeti zadovoljno in ustvarjalno. Naš enkratni planet Zemlja je produkt življenja in njegov obstoj je odvisen od živega. Holzerjevo kmetovanje je zelo napredno, saj je z opazovanjem okolja in življenja prišel do spoznanja, kaj je pravzaprav biotska raznolikost in zakaj je za človeštvo pomembna.

Kakor pravi Holzer, mora biti kmetovanje prijetno in polno doživetja, saj je le tako vredno življenja posameznika. Seveda pa ob tem tudi nastajajo zdrava živila z višjo kakovostjo in tako tudi višjo prehrambeno vrednostjo.

S svojimi idejami in dejanji vsekakor odpira nove poti. Prof. dr. Ivan Kos, predstojnik Katedre za ekologijo in varstvo okolja Univerze v Ljubljani Sepp Holzer, ki ga je obiskalo že stotine slovenskih vrtičkarjev in kmetov, na višini 1000-1500 m goji breskve, češnje, kivi, marelice, buče, krompir in številne druge vrste sadja in zelenjave.

Karizmatični uporni kmet je ena vodilnih osebnosti na področju alternativnega kmetovanja in pionir permakulture, ki ga občudujejo strokovnjaki in posnemajo tisoči kmetov in kmetovalcev po vsem svetu.

A Holzer ni le kmetovalec, je tudi pisatelj in druidski modrec. Od kod se je vzel? Sin kmeta, ki je praktično zapil gorsko kmetijo, se od prednikov ni imel česa učiti. Edino bogastvo, ki ga je imel, je bilo opazovanje narave in učenje na napakah. Namesto da bi sledil fitofarmacevtski doktrini, je sledil zakonom prirode. Vzel si je čas, ne dan ali teden, temveč leta in cela desetletja. Ni poskušal ugnati narave, temveč se ji je podredil.

Ptiče, ki so hoteli zobati njegovo sadje, je preprosto preusmeril tako, da jim je zraven zasadil grmičevje s plodovi, ki so jim bolj teknili kot sadeži z dreves. Odkrival je zakone permakulture, s katerimi je revolucionarno prihranil čas, denar in delo. Namesto da bi pod drevjem trosil umetna gnojila, je pod njimi sadil stročnice, ki so bogatile tla z dušikom, ob njih pa zeli, ki so s svojim vonjem odganjale mrčes. Ker so v njegovih nedotaknjenih drevesih bivale sove, je imel ob sebi brezplačne lovce na voluharje in miši.

Ker pa ni živel kot Robinzon, je svoja posestva odprl za obiskovalce in zdaj jih za solidno vstopnino vodi po čudesih narave in jim razkriva skrivnosti naravnega kmetovanja. Posebej dragi so mu meščani Dunaja, ki, fascinirani nad bogastvom narave, zdaj na svojih balkonih v blokovskih naseljih gojijo buče, jagode in vse mogoče sočivje.

Vmes ga vleče k Indijancem iz Amazonije, s katerimi izmenjuje skrivnosti etnobotanike, ali pa čut humanitarnega delavca, ki je odšel v Bosno, kjer vojnim sirotam in vdovam v zeniških naseljih razkriva, kako si vzgojiti toliko zelenjave, da preživiš družino.

O avtorju:

Sepp Holzer, je ena vodilnih osebnosti na področju alternativnega kmetovanja. Na svoji kmetiji Krameterhof v salzburškem Lunganu na višini 1100 do 1500 metrov goji najrazličnejše vrste sadja, zelenjave in tudi okrasnih rastlin.

Na kmetiji je uredil 25 kilometrov poti in teras, več kot 70 ribnikov in mlak, zasadil preko 14.000 sadik sadnega drevja, zgradil turistične brunarice in lastno hidroelektrarno.

CENA: 25,95 (z DDV)

Zaloga: Na zalogi

Količina:

Dodaj v košarico

Opombe

Naročila, oddana po 23. 12. bodo poslana 6. 1. 2020.

Delite ponudbo z drugimi ♥

Komentarji (2)

Ocene

  1. Znanja so v človeku od vedno in Sepp jih uporablja, ustvarja, kreira z naravo

  2. Pred leti bila na strokovni ekskurziji na Seppovem posestvu. Navdusujoce! Teri

Podaj mnenje

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja