Haskap jagoda Jolanta C2 (triletna sadika)

  • Višina sadike: 30 cm+
  • Čas rodnosti: grm je v rodnosti, rodijo že prvo leto po sajenju
  • Čas zorenja: plodovi zorijo v začetku meseca junija
  • Okus ploda: sladko kislega okusa, aromatični
  • Velikost lonca: 2 litra
  • Posebnosti: obilen pridelek, sodi med borovnice višje rasti in dosega v naših razmerah višine do 2,2m

CENA: 8,90

Zaloga:

Ni na zalogi

Kliknite na video za nasvet.

Haskap jagoda ali majska jagoda sorte sorte Jolanta je višje rasti in dosega v naših razmerah višine do 2,2 m. Plodovi zorijo v začetku junija, so sladko kislega okusa, zelo dobro rodeča sorta.

Bogastvo vitaminov

Haskap jagode vsebujejo veliko vitaminov vključno karoten, tiamin, riboflamin, folno kislino, rutin, pektin, tanin in številne minerale magnezij, natrij, kalij, kalcij, fosfor, mangan, baker, silicij, bor ter jod v sledovih. Sveže jagode vsebujejo precej sorbitola in inozitola, fenolov in antocijanov, proantocijanov od sladkorjev pa največ glukoze in nekaj saharoze ter malo fruktoze in saharoze.

Zaradi omenjenih snovi imajo antikarcerogeno, antibakterijsko in antialergijsko delovanje, v tradicionalni medicini pa so jagode uporabljali pri bolezni jeter, srca, želodca, pri glavobolih, artritisu, bolezni oči …

Plodovi

Haskap jagode zorijo zelo rano, včasih že v drugi polovici aprila večinoma pa v začetku mesec maja in zorijo glede na sorto vse do sredine junija, kar pomeni, da je to prvo sadje z lastnega vrta.

Zaradi visoke vsebnosti pektina so jagode zelo primerne za marmelade, džeme, uporabljajo se tudi za sokove, sladice, likerje, vina ali za zamrzovanje itd. Po okusu so sladke, sladko kisle, kakšna starejša sorta je tudi rahlo grenka in imajo svoj tipično aromo.

Sajenje in gnojenje

Izvor haskap jagode je Sibirija, rastišča borovnic pa so prav tako v Rusiji, Japonski, Kitajski, Kanadi in Poljski. Odporne so na zelo nizke temperature do -47 C, cvetovi so podolgovati dolgi približno 2 cm, cvetejo tudi pri 0 stopinjah, cvet pa vzdrži do -10 C.

Haskap jagoda je grm, ki odvisno od sorte zraste v višino od 1,0 – 1,8m in 1,0 do 1,2m v širino. Plodovi so podolgovati dolžine 2-4 cm ob ugodnih vremenskih razmerah tudi do 5 cm.

Vzgojna oblika je grm, znotraj grma se odstranjujejo izrojene veje ter krajšajo osnovne veje na 40 cm od tal ter se na ta način grm pomlajuje in ohranja življenjska doba rastline, ki je 25 – 30 let.

Haskap jagode

So nezahtevne rastline rastejo v tleh s ph5-8. Sadike se lahko sadijo na sončne, tudi polsenčne lege in se sadijo v sadilne jame velikosti 30 x 30 x 30 cm v razmaku 1,0 – 1,5m med sadikami in 2,5-3,5 med vrstami. Lahko se sadijo tudi kot zelena ograja, takrat se sadike sadijo v razdalji 0,5 – 0,7 m, primerne za tak način sajenja so sorte višje in bolj pokončne rasti ter dosegajo višino okrog 1,80m.

Ob sajenju je potrebno gnojenje, najboljša izbira so naravna organskimi gnojila, saj rastlina nima izrazitih bolezni in se lahko vzgaja ekološko. Priporočljiv čas gnojenja prvega gnojenja je mesec marec, drugič pa se dognojuje po obiranju plodov. Za sajenje se priporoča vsaj dvoletna ali tri letna sadika.

Sadike sajene v loncih se lahko sadijo skozi vse leto, ne smejo pa čutiti pomanjkanja vode v prvem letu sajenja. Haskap jagode začnejo roditi od drugega-tretjega leta starosti in odvisno od sorte dosegajo rodnost 3-5 kg plodov na sadiko. Polno rodnost začnejo dosegati po petem letu starosti in rodijo redno.

CENA: 8,90

Zaloga:

Ni na zalogi

Opombe

Poštnina za do dve sadiki je 5,00€. Poštnina nad dve sadiki je ne glede na količino 7,00.Delite ponudbo z drugimi ♥

Komentarji (0)

Bodi prvi ocenjevalec “Haskap jagoda Jolanta C2 (triletna sadika)”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja